2015. január 10., szombat

A Szabadság Napja




              Volt egy Ország. Határtalan lehetőségekkel, okos, élelmes lakossággal és egy borzalmasan ostoba, korrupt, harácsoló kormánnyal, akit maguknak választottak.
Ez a Kormány többedik elvetemült és népnyúzó ötlete után kitalálta, hogy minek járnak ezek a Zemberek vásárolni vasárnaponként. Menjenek templomba inkább vagy üljenek otthon a családjukkal és vásároljanak ott, ahol az ő barátaik a tulajdonosok. De az emberek és boltok tulajdonosai rafkósak voltak – évek óta gyakorolták, hogy hogyan lehet megélni a Kormány ellenében - és kitalálták, hogy akkor online, interneten keresztül rendelnek majd az áruházakból. Örült mindenki, hogy ezt milyen jól kitalálták. Látva ezt a Gonosz Kormány, mélységesen felháborodott. Hogy ezek mit képzelnek? Online vásárolni, templomba-menés helyett?! Adok én nektek – és vasárnapra lekapcsolta az internetet, lehúzva a palota legmélyebb részében található Internet Off kart.
A Zemberek nem értették először. Első vasárnap még csak dühöngtek. Aztán hétfőn visszajött az internet, és ott tovább folytatták a dühöngést. Főleg a Facebook nevű gyülekezőtéren. Ezt is gyűlölte a Kormány, de ezt az átkos Külföldi Nagy Ellenség hazájából működtették és nem tudtak vele mit kezdeni. Következő vasárnap már az emberek készültek: szombaton hosszú sorok kígyóztak a nyomtató szalonok előtt, ahonnan mindenki egy-egy nagy képpel jött ki.
Vasárnap lett. Szép , hideg téli verőfényes vasárnap reggel. Némi mozgás az utcákon. Aztán ahogy telt az idő, egyre többen jelentek meg. Köszöntek egymásnak, kis csoportokban beszélgetni kezdtek, integettek egymásnak, volt aki szívecskéket dobált át az út túloldalára, volt aki verset szavalt hangosan, volt aki nyakába akasztott tálcán kínálta a finomságait, amit reggel rittyentett a konyhában.
És mindenki arca helyén egy hatalmas fénykép díszelgett. A Facebookos profilképe. Hogy megismerjék egymást az „ismerősök”. De ahogy egyre többet beszélgettek, találkoztak, mindenki egyre kiváncsibb lett a másik igazi arcára. És sorra kerültek le az álarcok.
A Zemberek rájöttek, hogy nem az interneten, hanem itt a való világban kellene megismerniük egymást, itt szemtől-szemben. ÉS rájöttek, hogy ez jóóóó.
A Gaz Kormány is rájött, hogy ez mennyire rossz. Következő vasárnap kijárási tilalmat vezetett be, útvonalengedélyekkel. Az engedélyek csak a barátok boltjába és a templomba szólhattak. De ekkor már mindegy volt. A folyamat elkezdődött. A Zemberek egyre többet találkoztak offline, egyre többen és többen tudták meg egymásról, hogy valójában mit is gondolnak, a gaz Kormány elveszette felettük az irányítást.
Hosszú időnek kellett még eltelnie, és sok újabb megnyomorító intézkedésnek, de végül a Zemberek fellázadtak és elkergették a Gaz Kormányt. És utána Szabadság Napjává és nemzeti ünneppé nevették ki azt a bizonyos első napot, amikor lekapcsolták az Internetet.



*****


Ez a történet egy Facebook post hatására született. Az eredeti több helyen megtalálható: "Otthon a kutya elharapta az internet kábelt. Elment közben a mobilnet is. Nem tudtam így belépni a Facebook-ra. Kimentem hát az utcára, magam előtt cipeltem a saját fényképemet. Időnként megállítottam embereket, s beszámoltam nekik, mit álmodtam, mit reggeliztem, mik a terveim mára, milyen bölcs életigazságok jutottak eszembe. Már hárman követnek: két rendőr és egy pszichiáter."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése